Zelfleiderschap

"Kwetsbaarheid begint met moed. Moed om er te zijn en om jezelf te laten zien."
Brené Brown
In een notendop
  • Voor professionals die inzicht willen in wat zelfleiderschap is.
  • Voor professionals die willen ontdekken hoe zelfleiderschap hen in staat stelt om de touwtjes van hun eigen leven in handen te nemen.
  • Voor professionals die gepassioneerd zijn door persoonlijke ontwikkeling en groei.

Iedereen die ooit al eens met een zeilboot mocht meevaren zal het kunnen beamen: je tocht kan pas een succes worden als je als team heel goed samenwerkt. Of je nu – letterlijk – aan het roer zit, mee het grootzeil of de fok controleert; een aantal zaken moeten ‘juist’ zitten.

Maar het succes van dat teamwerk begint bij jezelf: je beschikt namelijk over een behoorlijke portie zelfkennis; je kent je drijfveer, je rol, taken, verantwoordelijkheden, je sterktes en je zwaktes. Je communiceert open en duidelijk met de anderen. Je bent empatisch en blijft mild tegenover hardheid. Tegenslagen kan je samen opvangen. Succes en plezier worden samen beleefd. Iedereen is er met hoofd én hart bij. Die “all-in” is ook nodig. Zowel jij individueel als het team als entiteit zijn onmisbaar. Elk lid helpt mee aan de co-creatie van een succesvolle trip.

Is dat geen aanlokkelijk beeld? Zou het niet fijn zijn om met je professionele team deze koers te varen? Om de wind in de zeilen te hebben?

Alle mariene metaforen even aan de kant geschoven, zowel werknemers als de organisaties waarvoor ze werken hebben er alle baat bij dat de iedereen “all-in” kan gaan. Daarmee doelen we niet op onbaatzuchtige zelfopoffering, weg van welzijn.

We geloven dat sterke en veerkrachtige organisaties veiligheid en vertrouwen bieden aan werknemers om te groeien, om samen te werken en om te co-creëren. Dat de werknemers op hun beurt hun verantwoordelijkheid opnemen en meewerken aan een gezond resultaat en een gezonde organisatie. Dat ze door zelfleiderschap het verschil maken. Dat ze ook ‘goesting’ hebben om het verschil te maken. Een mooi samenspel van factoren.

Maar wat is dat dan: zelfleiderschap, authenticiteit? Op welke manier is dat al in je leven aanwezig? Welke skills heb je nodig om daarin te groeien? Dat bekijken we graag met jou doorheen dit traject.

Programma
  1. Krachtig kwetsbaar. Het wat en waarom van authentiek zelfleiderschap. We leren barrières herkennen. We oefenen de basispijlers voor authenticiteit.
  2. Erken wie je bent. Het belang van brein-lichaam educatie en mindful zelfcompassie. We stoppen met vechten tegen wat we (denken te moeten) zijn en leren werken met wie we zijn.
  3. In beweging komen. Over zelfontwikkeling en zelfmotivatie. Welke rol spelen onze waarden en visie? Wat maakt dat we gemotiveerd zijn? Hoe veranderen we ons gedrag? Hoe creëren we veiligheid en vertrouwen?
  4. Verbinding als sleutel. Over communicatie. Hoe leren we herkennen wat ons hart nodig heeft? Hoe praten we hierover? Hoe luisteren we? Hoe blijven we praten – ook als het moeilijk wordt? Hoe stellen we grenzen? Hoe dagen we uit? Hoe tonen we lef?